A beszámoló másik legfontosabb, elhagyhatatlan eleme a Mérleg. Sokan, sokszor tévesen az egész beszámolót Mérlegnek hívják. A köznyelvben ez nem okoz problémát, de nem árt, ha ismerjük a pontos szerepét, nehogy hivatalos ügyeknél ez a tévedés gondot okozzon.

Tehát a Mérleg. A Mérleg egy adottpillanatban készült látlelet, leltár. Számba veszi, milyen eszközökkel rendelkezik vállalkozásunk, és ezeket milyen forrásokból valósította meg.

A Mérlegnek kötött szerkezete van, melynél a tagolás mélysége függ a beszámoló fajtájától. A Mérleg alap tagolása a következő:

 

    Amit még a Mérleggel kapcsolatban érdemes megjegyezni. Ahhoz, hogy a két oldal egyensúlyát minden pillanatban biztosítani tudjuk, a benne szereplő tételeknek azonos mértékegységben kell szerepelniük. Ez Magyarországon általában a Forint. Hiába vásároltunk árut a külföldi partnerünktől Euróban, annak az értékét – bár Euróban is nyilvántarthatjuk – azonnal át kell váltanunk Forintra. Így fogjuk tudni a Mérleg rendszerében egységesen, és összehasonlíthatóan szerepeltetni.   

    Nézzünk egy egyszerű példát.

    Vettünk egy autót, hitelből. Ezesetben az autónk egy eszköz, a hitel pedig a forrás, amiből megvalósítottam. Ebből az egyszerű példából az is látszik, hogy a mérlegnek két oldala van, és a két oldal egyensúlyban van egymással, akárcsak a hagyományos mérleg két oldala.

      Egy másik példa:

      Alapítottunk egy vállalkozást, melynek jegyzett tőkéje 3.000.000 Ft. Induláskor nem állt rendelkezésre még a teljes összeg, ezért a tulajdonosokkal szemben a vállalkozásnak lett egy követelése. A befizetett készpénz és a követelés, a vállalkozás eszköze, míg a jegyzett tőke egy forrás elem.