KATA és ÁFA, egy örökzöld téma

Szerző: | 2018.08.05 | adó, ÁFA, KATA

Sokszor megkaptam már KATA-s ismerőseimtől azt a kérdést, hogy mi lesz az ÁFA státuszukkal, ha elérik a 8 millió forintot. Bevallom, először nem is értettem a kérdést. Aztán rájöttem! Manapság, igen kedvelt adózási mód a KATA. Akik a KATA-t választják, sokszor az ÁFA-ban is alanyi adómentes státuszt választanak. Pedig a kettő nem feltétlenül jár együtt. Két külön adónem.  És azon kívül, hogy gyakran együtt választják, nem függenek egymástól.

Ha ÁFA alanyi adómentes vállalkozók vagyunk, akkor éves szinten 8 millió forintig tudunk számlázni. Ez az éves keretösszeg. Ha ezt egy adott évben átlépi a vállalkozás, akkor bizony nem csak abban az évben, de a következő két évben is ÁFA-val növelten kell számláznia. Utána újra választhatja az adómentes státuszt. Ha a vállalkozás olyanoknak számláz, akik vissza tudják igényelni az ÁFA-t, akkor ennek nincs jelentősége, mert az ÁFA összege nem befolyásolja a KATA határát, a partner pedig vissza tudja igényelni a felszámított ÁFA-t. Ha viszont olyanoknak számláz a vállalkozás, akik nincsenek visszaigénylő pozícióban – magánszemélyek, más ÁFA mentes vállalkozók – akkor viszont tényleg versenyhátrányt jelenthet az ÁFA felszámítása, tehát ilyenkor tényleg célszerű figyelni a 8 milliós határt.

És hogy jön itt képbe a KATA? Annak van határa? Abból ki lehet kerülni?

A KATA-t általában a nagyon alacsony költséggel működő vállalkozások – egyéni vállalkozók, közkereseti társaságok vagy betéti társaságok – választják. Kedvelt adónem, hiszen főállású vállalkozóként 50.000 Ft, másodállású vállalkozóként pedig 25.000 Ft adókötelezettség keletkezik, és mindez havi 1 millió forint árbevétel mellett. Havi 1 millió forint, az éves szinten 12 millió forint. És ez bizony, egy határ. A kedvezményes adózás határa. Ha éves szinten a vállalkozás átlépi a 12 millió forintot, vagy arányosan a működési hónaponkénti 1 millió forintot, akkor nem kell kijelentkezni a KATA adónem alól, de e határ felett a vállalkozó 40% KATA adófizetésre kötelezett. És még egy jó hír: ha letelt az adóév, akkor újra kezdődik a kedvezményes határ számítása.

Végül, tisztázzunk még egy félreértést. A KATA havi 1 milliós határa a működési időszak miatt fontos. Ez azt jelenti, hogyha valaki szeptember hónapban kezdi vállalkozását, az 4 millió forint kiszámlázására jogosult a kedvezményes KATA összegekkel. De nem jelenti azt, hogy havonta csak 1 millió forintot számlázhat. Tehát, ha a példánkban jelzett 4 hónap első három hónapjában  összesen számláz 1 millió forintot, akkor a negyedik hónapban nyugodtan számlázhat 3 millió forintot, a kedvezményes lehetőséget nem veszíti el.

TOVÁBBI KÉRDÉSEI LENNÉNEK?

Ha volna még kérdése akár a KATA-ról, akár az ÁFA-ról, akkor kattintson ide, és foglaljon egy konzultációs időpontot!