Lakhatási támogatás, munkásszállás. Még az idén adómentesen adható.

Szerző: | 2018.08.06 | adó

Idén még biztosan adhatunk munkavállalóinknak lakhatási támogatást, vagy biztosíthatunk számukra kedvezményesen munkásszállást.

Miért jó ez a munkáltatónak?

Ez a két fajta juttatás adómentesen adható bizonyos feltételek megléte esetén a munkavállalóknak. Így olyan munkatársakat is tudunk foglalkoztatni, akiknek esetleg a lakóhely és a munkahely közötti távolság okozna problémát.

Miért jó ez a munkavállalónak?

Egyrészt, az előbb említett adómentesség miatt. A másik ok pedig, hogy így a lakóhelytől esetleg egy nagyobb távolságra is érdemes munkahelyet keresni, és így növekszik az elhelyezkedés esélye.

Nézzük hát a feltételeket, melyek mind a két esetben együttesen kell, hogy teljesüljenek.

Lakhatási támogatás:

  • A munkavállalónak legalább 36 órás munkaviszonyban kell állnia a munkáltatónál.
  • az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 km-re távolságra van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje a 3 órát meghaladja
  • nem rendelkezett a munkaviszony létrejöttét megelőző 12 hónapban, illetve a támogatás nyújtásának időpontjában sem rendelkezik lakás tulajdon- vagy haszonélvezeti jogával a munkavégzés helyén, illetve olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el a 3 órát.
  • a munkavállaló nem lehet kapcsolt viszonyban a munkáltatóval, azaz nem lehet maga a vállalkozó, vagy annak hozzátartózója.
  • A támogatás a munkába állás első 60 hónapjában adható. Összege, az első 24 hónapban, a minimálbér 40%-a, a 25. hónaptól a 48. hónapig a minimálbér 25%-a, a 49. hónaptól a 60. hónapig pedig a minimálbér 15%-a.

Munkásszállás:

  • Munkásszállásnak minősül a munkáltató tulajdonában vagy bérleményében lévő ingatlan, mely szobánként legalább 1 fő elhelyezésére alkalmas.
  • A munkásszállás igénybevételére a munkáltatóval munkaviszonyban álló dolgozók jogosultak.
  • A munkavállalók által fizetendő térítési díj alacsonyabb, mint a munkásszállás költségeinek összege, és akár teljesen ingyen is adható.
  • A társasági adóalap az adózás előtti nyereség mértékéig csökkenthető a munkásszállás kialakítási, fenntartási és üzemeltetési költségeivel.
  • A munkásszállás igénybe vevője nem lehet kapcsolt viszonyban a munkáltatóval, azaz nem lehet maga a vállalkozó, vagy annak hozzátartózója.

Végezetül csak annyit jegyeznék még meg, hogy mind a két támogatási forma ez évben még adómentesen adható, de az előzeteses tervek szerint 2019-től kikerül az adómentes juttatások közül.

TOVÁBBI KÉRDÉSEI LENNÉNEK?

Ha volna még kérdése akár a lakhatási támogatásról, akár a munkásszállással kapcsolatban, vagy csak többet szeretne tudni a munkavállalóknak adható további kedvezményes juttatásokról, akkor kattintson ide, és foglaljon egy konzultációs időpontot!