A koronavírus terjedésének nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági hatásai is vannak, és lesznek is. Hogy meddig húzódik, azt előre senki sem tudja megmondani, sőt, azt sem, hogy a csúcsán vagyunk-e, vagy várható még nagyobb tetőzés a krízisnek.

Gazdasági hatásai

A gazdaság rohamos visszaesése szinte kivétel nélkül hatással van az összes szereplőre. Legfőképpen és legelsőnek a turizmus, a vendéglátóipar, valamint a szórakoztatóipar érezte meg ezt. Ezen szektorok képviselői szinte egyik napról a másikra lettek munka/megbízás nélküliek, ami legtöbbjük számára a teljes bevételkiesést jelentette.

Ahhoz, hogy ebből a gödörből később ki tudjunk lábalni, és nemcsak kilábalni, hanem egy következő válságot a lehető legnagyobb mértékben kivédeni, sokminden szükséges majd – leginkább a vállalkozók, cégvezetők tudatosabbá válása. Ezen az úton mindenképp érdemes már most elindulni.

Mentőöv, avagy a Kormány enyhítő intézkedései

A Kormány igyekszik enyhíteni a kialakult helyzeten. Nap mint nap hoznak új intézkedéseket, melyek a lakosságot, valamint a vállalkozásokat tehermentesítik a koronavírus járvány vélt időszakára.

A legfrissebb intézkedéseket, melyeket a koronavírus gazdaság hatásainak enyhítésére hoztak az adókötelezettségek területén, összeállítottam egy dokumentumba, mely az alábbi gombra kattintva letölthető.