Nézzük meg először, hogy is viszonyul a nettó árbevétel, a már idáig megismert bevételekhez: A nettó árbevétel az általánosan használt bevételeken belül, az eredménybe számító bevételek kategória legfontosabb eleme.

Egyrészt tisztáznunk kell, mitől nettó, másrészt mitől árbevétel.
A legegyszerűbben: attól nettó, hogy nincs benne az ÁFA. Amikor egy számlát kiállítunk, akkor, általános esetben mindig ÁFA-val számlázunk (A kivételekről majd az ÁFA szócikkben). De már az elején tisztázzuk, az ÁFA nem a mi pénzünk, nem a mi bevételünk. Igaz, a számla kiegyenlítésekor azt is kifizetik nekünk, de akkor járunk el a legjobban, ha az ÁFA összegét rögtön egy elkülönített bankszámlára utaljuk. Így még a kísértésnek is az elejét vesszük, hogy hozzányúljunk. Mert ezt az összeget az ÁFA bevallással egyidejűleg az álamkassza felé meg kell fizetnünk.

Visszatérve a nettóhoz, tehát nettó árbevétel alatt azt a bevétel kategóriát értjük, ami a vállalkozásunk tevékenységének ÁFA nélkül számított ellenértékeként a vevőink nekünk készpénzben kifizettek, vagy a kifizetésre ígéretet tettek. Igen, ez ígéret is növeli a nettó árbevételünket, ha arról számla készült, és függetlenül attól, hogy ezt kifizették nekünk, vagy sem, az ÁFA-t befizetjük utána, és az eredménye után adózunk is. Az árbevételünk a termékünk, szolgáltatásunk értékesítéséből származik, ennek a kategóriának a növelése érdekében működik a vállalkozásunk.

A nettó árbevételt még tovább tudjuk, és tovább is szükséges bontani, annak megfelelően, hogy belföldre vagy külföldre számláztunk. És általában az sem mindegy, hogy a külföld EU-n belüli vagy azon kívüli ország.