Ahogy egy hagyományos mérlegnek is két oldala van, úgy a pénzügyi tevékenységünknek is lehet bevétele vagy ráfordítása. Addig azonban, amíg a pénzügyi műveletek bevételei csoportját egy viszonylag kis résznek tekintettem a bevételek között, addig a pénzügyi műveletek ráfordításai sokkal nagyobb részarányt követel magának.

Nézzük, milyen párhuzamokat találhatunk a pénzügyi műveletek bevételeivel:

  • Árfolyam veszteség: Az árfolyam nyereséggel ellentétesen egy rosszkor, rossz időben végzett devizás tranzakció ronthatja az eredményünket. Mivel a külföldi devizákkal szemben a forint árfolyama napi szinten változik, így előfordul, hogy az a tranzakció, ami tegnap még nyereséget hozott volna, ma már veszteséggel zárul. Ha vettem egy gépet 1.000 EUR értékben 329,45 HUF/EUR árfolyamon, akkor átszámolva 329.450 Ft-ba kerül. Viszont mikor kiegyenlítem a számlát, akkor az árfolyam már 339,12 HUF/EUR, a kifizetésre kerülő összeg pedig 339.120 Ft. A gépünk értéke és a ténylegesen kifizetett összeg közötti 9.670 Ft, az árfolyamveszteségünk ezen a tranzakción.
  • Fizetendő kamatok: Manapság már a vállalkozások nehezen működtethetők külső finanszírozás nélkül. Ezen külső finanszírozási módok legnagyobb hányada a hitelek, kölcsönök. Viszont ezeknek komoly ára van, kamat, amit a hitel vagy kölcsön nyújtójának fizetünk. Ezek a fizetett kamatok szintén a pénzügyi műveletek ráfordításai között szerepelnek, és jóval nagyobb összeget tehetnek ki, mint a kapott kamatok, amiket a bankszámlánkon elhelyezett összegek után kaphatunk.
  • A pénzügyi műveletek ráfordításainak további elemei: a befektetésekből, részesedésekből, értékpapírokból származó árfolyamveszteség, ami a pénzeszközökhöz hasonlatosan működik. Itt is két időszak közötti értékváltozást jelent, a vállalkozásunk szempontjából negatív irányban.