Ha az üzemi tevékenység eredményéhez hozzávesszük a pénzügyi műveletek eredményét, akkor kapjuk meg asz adózás előtti eredményt:

Ennek kellene egy vállalkozás legfontosabb mutatójának lenni. Ez tükrözi, milyen „munkát végeztünk” az adott évben. Milyen hasznot vagy veszteséget termelt a vállalkozásunk? Egy vállalkozás alapvető céljának annak kellene lenni, hogy az adózás előtti eredménye pozitív legyen, azaz a bevételei meghaladják a költségeit.

Ennek a bejegyzésnek nem célja az, hogy a működés során leselkedő veszélyekre hívja fel a figyelmet, de itt mégis érintem kell ezt a témát.

Ha egy vállalkozás adózás előtti eredménye már hosszabb távon veszteséget mutat, akkor legalább két dolgon kell elgondolkodnia a vállalkozónak:

  1. Vajon piacképes a termékem, szolgáltatásom, vállalkozásom? Azaz érdemes e tovább folytatni, vagy inkább most fejezzük be, mielőtt még több veszteséget termel.
  2. Tényleg minden költség, amit elszámoltunk szükséges volt e a vállalkozásunknak, vagy csak „adómegtakarításból” került be a költségeink közé.